2016. április 19., kedd

HORGÁSZAT FAJTÁI 2.

1. Pergetés
A ragadozó halakra való "vadászat" véleményem szerint az egyik legizgalmasabb fajtája a pecázásnak, főleg ha még halat is fogunk! Lényegében egy a damil végére felkötött előke,
( nagyon erős anyagból készült hogy a nagy fogú  ragadozó halak, például csuka ne tudják leszakítani a csalit ) és arra felkapcsolt műcsali. ( halhoz hasonló vagy a hal mozgását utánzó "tárgy" )
Ezt pedig bedobjuk majd kihúzzuk és ezt megismételjük újra és újra vagyis pergetünk. A tengeri horgászathoz is előszeretettel alkalmazzák. Műcsali fajták:
- gumihal
- villantó
- wobbler ( a képen )
- műlégy
- twister
- körforgó
Pergetésnél is szükséges egy ehhez a módszerhez készült bot amire az illik, hogy maximum 3 méter, de ritkán előfordul nagyobb is és egy orsó ami általában elsőfékes, vagy hátsófékes, de használnak multiplikátoros orsókat is eme módszer élvezéséhez.

2. Feederezés
Lényegében nagyjából ugyanaz eme típus mint a fenekezés ugyanúgy használunk hozzá etetőkosarat, vagy ólomnehezéket, de a kapás észlelése teljesen más. Nem használunk sem egyszerű karika kapásjelzőt, sem elektromos kapásjelzőt csak a botspiccet ami nem más mint a bot vége. Amikor a hal felszippantja a felkínált csalinkat, elkezdi húzni a damilt ezt az érzékeny botspicc érzékeli és meg meg hajlik a vége. Fontos még, hogy nem párhuzamosan rakjuk le botunkat a bedobott hellyel hanem derékszögben ezzel lehetővé téve a kapások észlelését. Viszont ehhez a horgászati módszerhez speciális feeder horgászbot szükséges, ami abból különböztethető meg, akár a fenekező, akár a bojlis botoktól, hogy nagyon sok gyűrű található a bottesten minimum 10 de ettől csak felfelé. Az orsók fajtája ugyanaz mint a fenekező horgászatnál. Magyarország egyik leghíresebb feeder horgászától lestem el jó magam is a feeder horgászat csínnyát-bínnyát, rendkívül jó és tanító You Tube videókon Döme Gábortól ( 2. képen látható ) és a Haldorádó feeder teamtől mindenkinek ajánlom. A linkre kattintva megtekinthető You Tube csatornájuk.  Haldorádó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése