2016. április 20., szerda

MÉG EGY KIS ÉRDEKESSÉG A CSUKÁRÓL

A legenda szerint legnagyobb csukát a német Rhenbayern-ben fogták ki 1497-ben ami állítólag 5,8 méter hosszú volt és 250 kg. 

A csukaszörny kopoltyújánál egy rézgyűrűt találtak odaerősítve amin görög szöveg volt bevésve. Worms város korabeli püspöke úgy tolmácsolta a szöveget, hogy a csukát még II. Fredrik császár telepítette a halastóba 1230-ban. Európában minden nagyobb kolostornak volt vivarium-a, vagyis halastava, amelyben egészen a konyhára kerülésig élve tudták tartani az állatokat. 

A világ legnagyobb és legidősebb csukája 267 éves volt. A különleges fogás után a csuka húsát elküldték Filip választófejedelemnek Heidelbergbe ahol a legjobb szakács sütötte meg a legfinomabb vajban friss tormával fűszerezve. Az ízlelésnél különösen finomnak és élvezetesnek találták a csukahúst, ezért egy nagy lakomát rendeztek. 

Volt evés-ivás, játék, tánc a korabeli szokásoknak megfelelõen és sok vendég megízlelhette a különleges étket. A csuka hatalmas csontvázát megtartották és később kiállították Mannheimi katedrálison. Minden látogató meglepődött a csontváz méretein és természetesen rettentően büszkék voltak a német óriási viziszörnyre. 

Az 1800-as évek végén a csontvázat halkutatók vizsgálták meg és megállapították, hogy a koponya egy óriási csukától származik de a gigantikus csontváz ügyesen összeállított hamisítvány ami többféle hal csontjaiból ered.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése